Kurutulmus domatesli ve biberiyeli ev yapimi ekmek - Sundried tomato and rosemary bread

Kurutulmuş domatesli ve biberiyeli ev yapımı ekmek

  • 1/3 yaş maya (15 gr kadar ya da 1 tatlı kaşığı instant maya ya da 1 tatlı kaşığından birazcık fazla kuru maya) *
  • 3 bardak beyaz un (ekmek unu tercih edilebilir)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak ılık su
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı veya fesleğen aromali zeytinyağ
  • 10-15 adet gurme kurutulmuş domates, küçük doğranmış
  • 2 dal ayıklanmış ve küçük doğranmış taze biberiye


*(ben hep yaş maya kullanirim:))

Eger yaş maya kullaniyorsaniz maya kübünü 3'e bölün. Cam kaba önce mayayı sonra ılık suyu ekleyin, hatta bir çimdik toz şeker atarsanız daha kıvamlı olur. Maya erisin, 5 dk kadar kapta kalsın. Unu ve tuzu ayrı ve geniş bir kapta karıştırın, mayalı su ve zeytinyağı una ekleyin.

Kurutulmuş domateslerı minik minik doğrayın eğer gurme domates değise doğramadan önce 10 dk kadar sıcak suda bekletin ki yumuşasın. Taze biberiye dalının bir ucunu tepeden tutun, bir elle aşağıya doğru biberiyeleri çekin ve daldan ayırın. Biberiyeleri de minik minik doğrayın, bu ölçüde hamura 2 dal yeter fazlası acı tat verir. İsteyen siyah çekirdeklerinden ayrılmış ve doğranmış zeytin de ilave edebilir. Hamuru kurutulmuş domatesleri ve biberiyeleri ekledikten sonra 5 dk kadar yoğurun. 

Un eklemeyin sakın cıvık olursa!! 

Sert hamur olması ekmek de işe yaramaz. 

Hamuru yoğurdunuz kapta bırakın, üzerine nemli bez kapatın ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Hamur mayalansın!

Mayalanan hamur kabarmıştır, mayalanma işi sona erdikten sonra hamuru unlu ellerinizle tekrar yoğurun ve 15-20 dk kadar hamur beklesin.

Buarada fırınınızı 200 derecede açın. 

Diğer taraftan ekmek pişirme kabınızı iyice yağlayın birazcık da un serpin. 

Ekmek kabınızı fırına verin ve 5 dk sonra 180 dereceye düşürün, yaklaşık toplamda 35-40 dk sonra fırından alın ve tezgahta soğumaya bırakın. 

Benim tercihim acılı zeytinyağ yanında servis etmek:)

Yorumlar

Popüler Yayınlar