Marine Edilmiş Izgara Et


Marine Edilmiş Izgara Et
İsmi çok komik, öyle değil mi? Bir kaç işlemden geçiriliyor, sertliği gidiyor, yumuşatılıyor, sonra da mühürleniyor, yani dışı iyi pişmiş nar gibi pişmiş, ancak içine bir çatal darbesiyle tüm suyu, kanı akıyor.
( Sanki pudra kokulu kadınlar gibi; bir güzel terbiye ediliyor, sonra ağzı kalbi mühürleniyor, içi seni beni dışı yakar misali.. Bir dinle bin ah işit gibi.. Bu kadar hüzün yeterli, şimdi etten tat alma zamanı.:)
Orta pişmiş et sevenlere...
Bonfileyi veya antrikotu bir kap içerisinde sızma zeytinyağına yatır, eğer en az 3-4 saat vaktin veya daha da iyisi 1 günün varsa; karışıma süt de ekleyebilirsin. Daha da pamuk gibi olur. Üzerinde 1 küçük soğanı rendele ki, soğanın suyu çıksın ve etin aroması ile birleşsin. Soğan suyunu elde etmenin en kolay yolu bu. Biraz defne yaprağı baharatı ekle. Arzu edenler; salça ve sarımsak vb aromalar da ekleyebilir. ancak sade ve tam et tadı almak isteyenlere daha yalın kalmalarını öneririm.Tabi bir tutam tuz, bir tutam da çekme karabiber serp. İyice sosa bulanan et en az 40 dk beklesin. Sostan iyice süzdükten sonra altı iyice açık harlı ateşteki ızgara da 1 dk önünü 1 dakika arkasını çevirerek eti mühürle ve işin püf noktası: pişirirken çatal veya bıçak batırma suyu kesinlikle akmasın, tüm yumuşaklığı içinde kalsın. İyice kızardıktan sonra ocağın altını iyice kıs ve o şekilde 15-20 dk pişir. eti servis tabağına alana kadar sakın bu aşamada da çatal vs batırma. Anneannemin etleri lezzetli pişirmesinin sırrı taş ızgaralardı. O zamanlar teflon yerine taştan yapılmış bu tarz tavalar çok yaygındı sanırım ve bunların üzerinde pişen etlerin tadı ayrı bir güzel. Bu taz tavalar, Mısır Çarişısı, Tahtakale vb yerlerde halen satılıyor. Gurmeler üşenmesin, gidip bir tane edinsin. Bu güzel eti,ağır soslara boğmak haksızlık olurdu, yanına da taze bir salata eşlik etmeli. Fesleğen ve sızma zeytinyağın tadına varanileceğiniz bir salata aroma zenginliği yaratır. Yanına da acı sevenlere mutlaka orijinal dijon hardalı. Nişantaşı'ndaki Yufka'da damağımızı genzimi yakan hardalın cinsinden olsun!

Yorumlar

Popüler Yayınlar